donderdag 17 maart 2011

Tekstschrijver

Als tekstschrijver moet je veel weten van de Nederlandse taal, grammatica en interpunctie. Dat is natuurlijk een hoofdregel vak het vak, daar opdrachtgevers dat ook verwachten. Tekstschrijvers goochelen met woorden, zinnen en alinea’s dat het een lieve lust is. Allerlei onderwerpen worden aangehaald en vloeien voort uit de pen van de schrijver. Een uitdagende baan die geen dag hetzelfde is. De tekstschrijver schrijft uw daden op papier.

Correcte teksten
Omdat het best lastig is je altijd correct uit te drukken in onze taal, schakelen veel mensen een tekstschrijver in. Deze heeft over het algemeen meer verstand van taalregels, spelling, grammatica en interpunctie. De opdrachtgever is ervan verzekerd dat zijn woorden mooi en prettig leesbaar op papier komen te staan. Taal is toch vaak het visitekaartje van een professioneel bedrijf. Het is dus zaak om daar serieus mee om te springen.

Websites, brochures, content en meer
De teksten die een tekstschrijver schrijft hangen vaak af van de opdrachtgever. Het kunnen brochures zijn, maar ook informatieboekjes of websites. Vooral financieel webcontent is momenteel erg in trek. Ook het schrijven van rouwteksten wordt vaak uitbesteed aan tekstschrijvers. Hoe dan ook, de tekstschrijver maakt van alles mee in zijn werk. Van reisverslagen tot clubblaadjes en van digitale handelingsplannen tot teksten over de productie van zeecontainers.

Weblog
Altijd al benieuwd hoe een tekstschrijver nu precies werkt? Hoe zijn dag eruit ziet? Grijp je kans, want op dit weblog, sta je rechtstreeks in contact met een professioneel tekstschrijver. Aan de hand van korte artikeltjes laat hij je kennismaken met zijn werkzaamheden en geeft hij voorbeelden van recent afgeronde klusjes. Als je het vak wil leren, heb je aan deze weblog een goeie.

Professional of beginner?
Hoe professioneel je tekstschrijver is, hangt af van verschillende factoren. De achtergrond speelt een rol, want een journalist of columnist zal meer ervaring hebben dan een voormalig bankdirecteur. Ook het cv van een tekstschrijver maakt veel verschil. Iemand die al meerdere werkzaamheden voor grote bedrijven of uitgeverijen heeft voltooid, mag zichzelf naar verloop van tijd zeker een professional op het vak noemen. Maar hoe mooi het cv ook is, en hoeveel ervaring de beste tekstschrijver ook mag hebben, het belangrijkste is dat hij passie voor zijn vak heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten