donderdag 31 maart 2011

Tekstschrijver

Het beroep van tekstschrijver is nogal divers. De ene dag schrijft de tekstschrijver over windmolens, de volgende dag een jaarverslag voor een nationale bank. Wat dat betreft kun je stellen dat het beroep van tekstschrijver bijzonder uitdagend is. Wie van afwisseling houdt en graag schrijft, kan als tekstschrijver goed werk leveren. Op het internet zijn talloze websites te vinden die je meer vertellen over dit uiteenlopende beroep.

Tekst en taal
De Nederlandse taal is vrij complex, zeker vergeleken met andere talen. In het Nederlands kom je uitzondering na uitzondering tegen en op de basisschool is het hard werken om die regels bij te spijkeren. Wat dat betreft is het niet gek dat veel bedrijven, websites, magazines en kranten gebruik maken van tekstschrijvers. Een tekstschrijver is in principe door iedereen in te schakelen.

Vraag en aanbod
Wat een tekstschrijver schrijft is geheel afhankelijk van de vraag die hem gesteld wordt. Over onderwerpen kunnen we een grote lijst samenstellen, maar zelfs dan zul je nog niet alles benoemen. De tekstschrijver leeft zich uit op papier in de vorm van brochures, jaarverslagen en samenvattingen. Ook wordt hij ingeschakeld voor columns, reportages en volledige artikelen. Wat dat betreft, een professioneel tekstschrijver gaat niks uit de weg!

Tekstschrijver op het web
Hoe een tekstschrijver werkt kun je ervaren door de artikeltjes en blogjes te lezen op het weblog van een tekstschrijver. Hier ervaar je wat een tekstschrijver zoal doet gedurende zijn werk, wat er op zijn pad komt en welke verzoeken hij krijgt. In sommige gevallen zal hij zelfs voorbeelden van werkzaamheden plaatsen. Ook voor de kleine kneepjes van het vak en advies ben je hier aan het juiste adres. Door middel van reacties kun je met hem in contact komen. Steeds meer van deze blogs ontwikkelen zich.

Tarieven tekstschrijver
Wat kost een tekstschrijver nu eigenlijk? De tarieven lopen aardig uiteen. Een beginnende tekstschrijver zal over het algemeen minder in rekening brengen dan een professioneel tekstschrijver. Daarbij geldt dat voor een professional vaak ook meer betaald wordt, omdat de verwachtingen nu eenmaal hoger zijn. Tarieven kunnen verschillen per woord, per bladzijde of per uur. Zo zal een beginnend tekstschrijver € 0,01 per woord in rekening brengen en een professional soms wel € 0,10. Per uur kun je voor een professional tegen de € 125,- neertellen, tegenover € 25,- voor een beginnend tekstschrijver.